Tilbake
Kari H. Bachke Andresen
Kari H. Bachke Andresen
Jan-Erik Indrestrand
Åge Hojem
Mari Vold

Velkommen av havet, 4., 6. og 9. trinn,

Velkommen av havet – historien bak smaken

En unik formidlingsopplevelse produsert av biolog Kari H. Bachke Andresen i samarbeid med NTNU Vitenskapsmuseet og Den kulturelle skolesekken i Trondheim kommune.

Produksjonen er rettet mot 4., 6. og 9. trinn, Uke 44 og 45 2019, fire grupper pr dag kl. 9.45, 10.15, 11.30 og 12.00.

Formidlingstilbudet går kun ukene 44 og 45 og det er «først til mølla» prinsippet som gjelder.

Kari er utdannet biolog og har en allsidig erfaring fra marine næringer, tverrfaglig forskning og forvaltning. Hun er opptatt av å spre glede, engasjement og kunnskap om marine råvarer, natur, miljø og historie. Til daglig driver Kari et eget foretak marin-ka.no og er forfatterav boka «Velkommen av havet – mer enn en kokebok». I boka følges sju marine råvarer fraTrøndelag, fra artenes oppvekstområder, via fiskere og til matfatet. Her settes det fokus på hvorfor artene lever der de gjør, når på året kvaliteten er best, og hvordan de ble brukt tidligere og benyttes av dyktige kokker i dag.

Tema i boka har gitt grunnlag for utvikling av undervisningskonseptet «Velkommen av havet – historien bak smaken». Langs trøndelagskysten bugner det av smakfulle marine råvarer og elevene inviteres til å stifte nærmere bekjentskap med et utvalg av artene.

Det legges opp til et undervisningsopplegg der elevene får se, kjenne, lukte og smake på flere av de spiselige artene vi finner langs kysten og spesielt i den artsrike Trondheimsfjorden. Etter innledende samtale om artenes biologi og levevis får elevene sanse råvarene. De vil stifte nærmere bekjentskap med levende arter i saltvannsakvariet og se, lukte og ta på arter i frysedisken. Dyktige kokker vil i tillegg lage noe «godt» fra havets bord for å utfordre smaksløkene. 

Ønske er å spre kunnskap og engasjement til barn og unge om lokale marine råvarer, om hvilke arter vi finner i Trøndelag og Trondheimsfjorden, og om artenes levevis og hvordan de blir benyttet. Håpet er å få elevene til å forstå historien til sjømaten som blir servert – «Historien bak smaken». Det handler om grunnlaget for forvaltning, kulturoverføring og ressursutnyttelse, og ikke minst ressursnytelse. Vi ønsker at alle skal få en unik matopplevelse. Hvordan smaker tang og tare?

Produksjonen berører flere kompetansemål i læreplanen både innenfor naturfag, samfunnsfag/historie, og mat og helse. Stikkord som kan nevnes er; dyrearter, økosystem, bærekraftig utvikling, matkultur, matproduksjon, sunt kosthold, matlaging og smaksopplevelser.

Sted: NTNU Vitenskapsmuseet

Periode: Uke 44 og 45 2019,

Målgruppe: 4., 6. og 9.trinn

Tidspunkter: kl. 9.45, 10.15, 11.30 og 12.00

Antall elever: 25,

Varighet:1,5 timer 

Påmelding til skoletjenesten ved NTNU Vitenskapsmuseet: solbjorg.pedersen@ntnu.no

Påmelding med opplysninger:

- navn på skole og trinn

- kontaktperson med telefonnr og e-post

- antall elever og voksne

- ev.spesielle behov

- restriksjoner angående fotografering

Påmeldingsfrist: 15.oktober, «først til mølla» - prinsippet som gjelder

Henvendelser og spørsmål til Kari Andresen

kari@marin-ka.no

Tlf: 98 65 38 48

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trondheim kommune
  • Kunstnere/grupper: Kari H. Bachke Andresen
  • Produsent: Kari H. Bachke Andresen.kari@marin-ka.noTlf: 98 65 38 48
  • Idé/opplegg: Kari H. Bachke AndresenSkoletjensten, NTNU Vitenskapsmuseet

Om kunstner / utøver / gruppe

Til daglig driver Kari et eget foretak marin-ka.no og er forfatterav boka «Velkommen av havet – mer enn en kokebok». I boka følges sju marine råvarer fraTrøndelag, fra artenes oppvekstområder, via fiskere og til matfatet. Her settes det fokus på hvorfor artene lever der de gjør, når på året kvaliteten er best, og hvordan de ble brukt tidligere og benyttes av dyktige kokker i dag.

Publikumskommentarer