Sør-Trøndelag fylkeskommune
Postadresse: Fakturamottak Pb. 2375 Sluppen, 7004 Trondheim
Besøksadresse: Erling Skakkesgate 14, 7004 Trondheim
Historien bak smaken
Produksjonsliste
Program

Historien bak smaken

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

I Trøndelag bugner det av smakfulle marine råvarer.  Forfatter Kari H. Bachke Andresen som har skrevet «Velkommen av havet- mer enn en kokebok». Boka er for dem som også vil ha "historien bak smaken". I boka følges sju marine arter fra deres oppvekstområder, via fisker til tre kokker fra Rica Nidelven som lager ulike retter med tilhørende oppskrifter.

Elevene selv skal få se, kjenne, lukte og smake på flere av de spiselige artene vi finner langs kysten og spesielt i den artsrike Trondheimsfjorden. Her vil det være saltvannskar med levende råvarer, havets bord med smaksprøver og mulighet til å snakke med fagfolk både om marine dyr og planter, fiske og matlaging.

Lærerveiledning

Om undervisningsopplegget

Det legges opp til et undervisningsopplegg der elevene selv skal kunne se, kjenne, lukte og smake på flere av de spiselige artene vi finner langs kysten. Etter innledende samtale om artenes biologi og levevis ledes klassen inn i myldrearealet hvor de får sanse råvarene. Her vil det være saltvannskar med levende råvarer, havets bord med smaksprøver og mulighet til å snakke med fagfolk, som for eksempel kokker og fiskere, om marine dyr og planter, fiske og matlaging.

Ønske er å spre kunnskap og engasjement til barn og unge om lokale marine råvarer, om hvilke arter vi finner i Trøndelag og Trondheimsfjorden, og om artenes levevis og hvordan de blir benyttet. Håpet er å få elevene til å forstå historien til sjømaten som blir servert – «Historien bak smaken». Det handler om grunnlaget for forvaltning, kulturoverføring og ressursutnyttelse, og ikke minst ressursnytelse. Vi ønsker at alle skal få en unik matopplevelse. Hvordan smaker tang og tare?

Produksjonen berører flere kompetansemål i læreplanen både innenfor naturfag, samfunnsfag/historie, og mat og helse. Stikkord som kan nevnes er; dyrearter, økosystem, bærekraftig utvikling, matkultur, matproduksjon, sunt kosthold, matlaging og smaksopplevelser.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Sør-Trøndelag fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Prosjektleder Kari Bachke Andresen
  • Produsent: Kari Helene Bachke Andresen i samarbeid med Ketil Hustad, STFK
  • I samarbeid med: Stokksund oppvekstsenter, Åfjord kommune
  • Idé/opplegg: Kari Helene Bachke Andresen

Om kunstner / utøver / gruppe

Kari Helene Bachke Andresen er biolog fra Norges teknisk-naturviten­skaplige universitet (NTNU) i Trondheim. Hun har en allsidig bakgrunn med erfaring fra marine næringer, tverrfaglig forskning og forvaltning. Hun har i en årrekke jobbet med marine utviklings­prosjekter og vært prosjektleder for flere av disse.


Medvirkende

  • Prosjektleder Kari Bachke Andresen
  • Kari Helene Bachke Andresen (Biolog & prosjektleder)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Kari Helene i prosess med elever og lokale ressurspersoner
Foto: Ketil Hustad
Illustrasjon fra boka "Velkommen av havet"
Foto: Mari Vold
Illustrasjon fra boka "Velkommen av havet"
Foto: Mari Vold

Video/Lyd

Kulturarv
Trinn: 8 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Ketil Hustad, 901 98 902, ketil.hustad@stfk.no
Kontaktperson utøver
Kari Helene Bachke Andresen
Telefon: 986 53 848
E-post: kari@marin-ka.no
Maks publikumsantall
25
Er workshop
Ja
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Sør-Trøndelag fylkeskommune
Produsent:
Kari Helene Bachke Andresen i samarbeid med Ketil Hustad, STFK
Medvirkende
  • Kari Helene Bachke Andresen (Biolog & prosjektleder)