Sør-Trøndelag fylkeskommune
Postadresse: 4000 Regut v/DKS, Postboks 2350 Torgard, 7004 Trondheim
Besøksadresse: Erling Skakkesgate 14, 7004 Trondheim
Epost: dks@stfk.no Telefon: 72 81 00 00 • kontakt: For skoler i Trondheim kommune: guri.dodig@ou.trondheim.kommune.no; 72 54 8811 • Nettsted: http://www.dkstrondelag.no/
Kontaktperson:
ÆSJ!
Produksjonsliste
Program

ÆSJ!

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Forestillingen ”Æsj!” handler om å gi fantasien fri flyt og å skape interesse for bøker. ”Æsj!”, ”Ku uten hode”, ”Tissemus” og ”Bertil Bestemmer selv!” er bøker for dem som skal stave seg gjennom sine første setninger. Veldig enkle bøker, med vekt på humor. Med utgangspunkt i disse, tegner forfatter Reidar Kjeldsen på flippover og improviserer sammen med barna. Han forsøker å skape bevissthet rundt det at mennesker spiser dyr. Vi fabulerer over hvorfor de voksne bestemmer og hvorfor de gjør så mye rart. Men det er leken som står i høysetet. Kanskje tegner Reidar en av elevene med dyrekropp, lar elevene lukte på en ekte forfattersokk eller gjør noe helt uventet, basert på barnas innspill. Høydepunktet blir gjerne når vi tar hermegås-versjonen av boka ”Æsj!”, med mye lyder og innlevelse.

Lærerveiledning

ÆSJ!

BØKENE:

Æsj!, Ku uten hode, Tissemus og Bertil bestemmer selv! er bøker for dem som skal stave seg gjennom sine første setninger. Veldig enkle bøker, med vekt på humor.

Da Bertil i Bertil bestemmer selv vil låne pappas kniv for å spikke litt, får han streng beskjed om at han er for liten. "Kun de med eget skjegg får bestemme selv," sier pappa. Dermed klemmer Bertil ut et praktskjegg selv erfarne tømmerhoggere ville misunt ham. Nå står ingenting i veien for at Bertil får låne kniven. Og dermed går det slik det må gå i en bildebok av Reidar Kjelsen.
Søtt, sjarmerende og ganske grotesk for morbide lesere.

Æsj! handler om Flue, som er flink å vaske seg. Han er flink til å kle seg. Til middag spiser han bæsj. En veldig lettlest og morsom historie for den som skal lære å lese.

Ku uten hode handler om ei ku som ikke har hode, og det er noe katta vet å utnytte. Men hvem ler til sist? En morsom og noe trist fortelling om å være annerledes.

I Tissemus møter vi Tissemus, som er veldig glad i å tisse. Høyt, lavt, i øst og i vest. Det kiler! Han vil tisse overalt! Gjerne på de andre dyrene, også. Men hvor morsomt er det egentlig å bli tisset på?

BESØKET:

– Er det noen som har lyst til å fortelle meg noe rart?
Slik begynner ofte forfatter og illustratør Reidar Kjelsen når han kommer på besøk.

Han liker å fabulere, tegne, snakke om bøkene sine, og improvisere fram nye historier på flippover sammen med barna. Fantasien får fritt spillerom og alt foregår på barnas nivå.

Med utgangspunkt i bøkene, tegner han på flippover og improviserer sammen med barna.

"Jeg forsøker å skape bevissthet rundt det at mennesker spiser dyr. Vi fabulerer over hvorfor de voksne bestemmer og hvorfor de gjør så mye rart. Fantasien får fritt spillerom og alt kan skje. Kanskje tegner jeg en av elevene med dyrekropp, lar elevene lukte på en ekte forfattersokk eller gjør noe helt uventet, basert på barnas innspill. Høydepunktet blir gjerne når jeg lar barna herme en bok etter meg, med mye lyder og innlevelse." 

Hovedmålet med opplegget er å skape en interesse for bøker.

Forslag til forberedelser:

-Les en eller flere av bøkene.

-Tegn yndlingsdyret ditt som gjør noe rart.

Forslag til etterarbeid:

-Les flere bøker!

For at besøket skal fungere som lesestimulering bør bøkene være tilgjengelig. Undersøk gjerne om Skoleboksentralen ved Buskerud fylkesbibliotek har klassesett å låne bort: skolebok@bfk.no

Læreplanmål

LITTERATUR OG KUNNSKAPSLØFTET:

Besøket kan knyttes opp til disse kompetansemåla i Kunnskapsløftet:

NORSK:

*samtale med andre gjennom lek, dramatisering, samtale og diskusjon ; *lese tekster av ulike typer med sammenheng og forståelse ; *gjenkjenne og bruke språklige virkemidler som gjentakelse, kontrast og enkle språklige bilder ; *samtale om innhold og form i sammensatte tekster ; *gi uttrykk for egne tanker og opplevelser om barnelitteratur.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Sør-Trøndelag fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Reidar Kjelsen
  • Idé/opplegg: Reidar Kjelsen

Om kunstner / utøver / gruppe

FORFATTEREN:

Reidar Kjelsen har hovedfag fra Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han har illustrert nærmere 50 barnebøker og skrevet 14 av disse selv. Reidar er også kjent for illustrasjonene til bøkene om Otto Monster av Jon Ewo. I tillegg har han hatt rundt 4000 leselystforestillinger i det norske skoleverket og på biblioteker over hele landet.

Illustrasjonene kjennetegnes av forseggjorte detaljer og voldsomme overdrivelser, oftest malt med akrylmaling, men Kjelsen behersker også tusj og blyantteknikker.

Når Kjelsen skriver selv, liker han å bryte tabuer innenfor barneboksjangeren ved hjelp av humor, ironi og ordspill. Historiene hans ender ikke nødvendigvis lykkelig.Medvirkende

  • Reidar Kjelsen
  • Reidar Kjelsen (Forfatter og illustratør)

Multimedia og vedlegg

Bilder

sokkesniff-sensurert.jpg
Foto: svinepelsen.no
Æsj portrett.jpg
Foto: blogspot
Æsj omslag 1.jpg
Foto: Cappelen Damm
Æsj omslag 2.jpg
Foto: Cappelen Damm
Æsj omslag 3.jpg
Foto: Cappelen Damm
Æsj omslag 4.jpg
Foto: Cappelen Damm
Litteratur
Trinn: 1 - 4
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Turnelegger: 
Aase Kari Skaugen, tlf. 72 81 36 77, aase.kari.skaugen@stfk.noProdusent:
Ingrid Ericson, tlf 72 81 14 68, ingrid.ericson@stfk.no
Kontaktperson utøver
Reidar Kjelsen,  reidar@svinepelsen.no
Tlf: 93 45 14 32
Programlengde
45 minutt
Maks publikumsantall
35
Arena / rom
Skolebiblioteket elller anna egna lokale
Annet utstyr
For å gjennomføre forestillingen trenger Reidar Kjelsen:-En flipover-Rød og sort sprittusj med flat tupp (helst 5 mm)
Oppriggingstid
10 min.
Nedriggingstid
10 min.
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Sør-Trøndelag fylkeskommune
Medvirkende
  • Reidar Kjelsen (Forfatter og illustratør)