Sør-Trøndelag fylkeskommune
Postadresse: 4000 Regut v/DKS, Postboks 2350 Torgard, 7004 Trondheim
Besøksadresse: Erling Skakkesgate 14, 7004 Trondheim
Epost: dks@stfk.no Telefon: 72 81 00 00 • kontakt: For skoler i Trondheim kommune: guri.dodig@ou.trondheim.kommune.no; 72 54 8811 • Nettsted: http://www.dkstrondelag.no/
Kontaktperson:
Sølvmånen
Produksjonsliste
Program

Sølvmånen

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Sølvmånen er en billedbok fra den samiske eventyrverdenen. En ung jente blir overfalt av Stallo mens hun gjeter rein i fjellet. Stallo røver med seg både jenta og reinflokken og fører henne til gammen sin, der hun får valget mellom å bli kone til en av sønnene hans, eller spist. Men det fins håp. Det er mye styrke i listighet og mot. 

Forestillingene om Stallo er mange og av svært gammel opprinnelse. Han har mange likhetstrekk med et troll. Han er stor, sterk og lett å lure. 

Men Stalloen har også mange menneskelige trekk og mange likheter med berserkene av norrøn opprinnelse. Kofte av jern, kniv med sølvskaft, øks og ikke så rent sjelden en stor sekk med penger. Forbindelsen til månen peker også på en eldre, mer mytisk opprinnelse. Han spiser også barn. 

Kona hans, Luttak, er grusom og skremmende. Hun har øynene sine under dørstokken, og et våpen som gjør henne uovervinnelig. Et jernrør som hun suger livet ut av folk med. 

Sølvmånen formidler samisk tradisjonstoff, men er likevel relevant for dagens publikum. Ved starten av fortellingen underbygger illustrasjonene eventyrets fortellerform, både i stemning og uttrykk. Men gradvis trekkes andre elementer inn i bildene. Elementer og gjenstander fra vår egen tid, som drar eventyret nærmere vår egen virkelighet. Om man ser fortellingen i et bredere perspektiv ser man klare paraleller til en av nåtidens mest omfattende form for kriminalitet. Menneskehandel, frihetsberøvelse, og krenking av menneskeverd. 

Lærerveiledning

Forslag til for - og etterarbeid

Teksten gir innblikk i eventyrets oppbygging, og skikkelser fra samisk eventyrverden. Historien er godt egnet som utgangspunkt for en samtale rundt klassisk spenningsoppbygging og virkemidler/fortellergrep i en tekst. Eventuelt samtale rundt det å framføre en tekst muntlig. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trondheim kommune
  • Kunstnere/grupper: Sissel Horndal
  • Idé/opplegg: Sissel Horndal

Om kunstner / utøver / gruppe

Sissel Horndal jobber som forfatter, illustratør og billedkunstner. Driver firmaet Rabarbra Bokmakeri, og jobber med formidling av ord og bilder. Mottok Nynorsk barnelitteraturpris for 1998 for debutboka ”Ei halspastillhistorie” og for “Himmelspringaren” i 2008. Festivalkunstner ved Kraftfestivalen 2012. Nominert til Nordisk Råds Barne- og ungdomslitteraturpris 2013 som illustratør for boka Mánugánda ja Heike, sammen med forfatter Signe Iversen, og for bok boka "Durrebjørnen og scooterløypa" sammen med forfatter Veikko Holmberg i 2015. Festivalkunstner LitteraturfestBARN Alfa& Omega, Bergen, 2016. ​


Medvirkende

  • Sissel Horndal
  • Sissel Horndal (Forfatter)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Sølvmånen-collage-970x569[2].jpg
Litteratur, Visuell kunst
Trinn: 5 - 5
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Turnelegger: 
Aase Kari Skaugen, tlf. 72 81 36 77, aase.kari.skaugen@stfk.noProgramansvarlig:
Ketil Hustad, tlf 72 81 39 57, ketil.hustad@stfk.no
Kontaktperson utøver
Sissel Horndal, tlf. 45424663, 
Programlengde
45
Maks publikumsantall
50
Arena / rom
Klasserom, bibliotek eller lignende.
Annet utstyr
(blending, strømforsyning, areal, publikumsplassering, teknisk utstyr, lyd og lys, materiale til verksted e.l)  Fremviser. Lerret eller tilsvarende. PC med programmet Acrobat readerinstallert.  Blending.
Oppriggingstid
15 min.
Nedriggingstid
15 min.
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Trondheim kommune
Medvirkende
  • Sissel Horndal (Forfatter)